Zahraniční studentská výměna

První červnový týden se po několikaletém úsilí podařilo uspořádat výměnný studentský program mezi Základní školou v Novém Strašecí a školou Grund-Mittelschule v německém městě Welden.

Tou dobou kulminovaly v jižní části Německa povodně. Ani Welden nebyl ušetřen. Místní říčka Laugna se rozvodnila natolik, že nebylo snadné najít volnou cestu z města. Přesto skupina složená z 11 německých žáků ve věku od 13–16 let a 3 dospělých dorazila do našeho města na čas a stihla i oběd ve školní jídelně. Za doprovodu pana ředitele Chocholy si naši hosté následně prohlédli budovu základní školy a seznámili se se svými hostitelskými partnery z řad žáků sedmé, osmé a deváté třídy. První odpoledne zajistily program animátorky z koordinačního centra česko-německé spolupráce Tandem. Připravily pro děti plno zábavných aktivit na prolomení počátečního ostychu. Po programu si již německé studenty přišli vyzvednout jejich hostitelští rodiče a odvedli si je domů na večeři.

V úterý jsme se vydali do centra Prahy. Ze Strahova jsme přes Petřínskou věž došli na Pražský hrad a Královskou cestou se přesunuli na Václavské náměstí. Pěší výlet studenty dost unavil, tak se již všichni těšili zpět do rodin.

Středeční dopoledne strávili studenti ve škole. Byli zapojeni do vyučovacích hodin nejen němčiny a angličtiny, ale i matematiky, zeměpisu či hudební výchovy. Po obědě skupinku přivítali hasiči v nově zrekonstruované zbrojnici. Předvedli nám techniku a vysvětlili, jak vypadá výjezd k nehodě. Tři německé studentky jsou členkami hasičského sboru ve Weldenu, a proto se hned nadšeně zapojily. Odpoledne měly rodiny volný prostor pro svůj program. Několik žáků se domluvilo a společně uspořádali cyklistický výlet na Stochov. Některé z dívek měly možnost poznat trénink stolního tenisu či strávit odpoledne u koní.

Ve čtvrtek jsme navštívili sklárnu Rückl v Nižboře, kde na nás čekala paní průvodkyně a za jejího doprovodu v němčině a češtině jsme se seznámili s procesem výroby skla. Zde vzniká například slavná soška pro filmový festival Český lev.  Piknik u řeky Berounky nás utvrdil v tom, že zrušení sjezdu na lodích bylo na místě. Dále jsme pokračovali na hrad Křivoklát, zdolali věž Huderku a zadní pěšinou se přesunuli na lesní hřiště. Poslední večer jsme se společně sešli při opékání buřtů na zahradě jedné z hostitelských rodin.

Závěrečný den byl věnován netradičním sportovním disciplínám a po rozdání chutných medailí a malého památečního dárku v podobě fotoobrazu s fotkami ze společných výletů se delegace vydala na cestu zpět do Weldenu.

První část studentské výměny nás všechny velmi obohatila. Žáci i pedagogové získali cenné zkušenosti pro další ročníky studentské výměny. Již nyní byl navržen termín pro druhý ročník česko-německé studentské spolupráce v příštím školním roce 2024/2025.

Co říci na závěr? Jsme velmi vděční a šťastní, že se po náročných přípravách podařilo tento projekt studentské výměny uspořádat. Zde je patřičné poděkovat panu řediteli a vedení města za jejich podporu. Obrovské poděkování patří skvělým našim žákům a žákyním a jejich rodinám, kteří byli úžasně flexibilní, pohostinní a otevření. Pro některé německé studenty to byla první zkušenost být mimo domov. Děkujeme také pedagogům, kteří zapojili zahraniční studenty do svých hodin a hasičskému sboru za příjemnou exkurzi v hasičárně.

Tento projekt byl ze 75% financován z prostředků Česko-německého fondu budoucnosti a za přispění města Nového Strašecí a Welden. 

Věra Nedvědová, Hana Fröhlichová