Robosoutěž – vskutku vydařená premiéra!

Karel Čapek nás vždy varoval před neuvážlivým využíváním techniky. Dokonce nás varoval i před roboty. Povídejte to ovšem žákům naší školy, kteří se neohroženě přihlásili do Robosoutěže! 

Jedná se o soutěž konanou pod záštitou Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Soutěží v ní tříčlenné týmy z 2. stupně základních škol a odpovídajících tříd víceletých gymnázií. Úkolem každého týmu je sestavit robota ze stavebnice LEGO® MINDSTORMS® tak, aby co nejzevrubněji splnil zadanou soutěžní úlohu. 

Robotí sešlost se konala ve velké aule ČVUT na Karlově náměstí v Praze. Naši školu reprezentovalo pět týmů. Jejich výčet (včetně „vymazlených“ názvů, jen se podívejte) a osazenstvo najdete níže. Tým Větrožik Vol 2. 0 se probojoval do 2. kola a umístil se na celkovém 13. místě, což je, vzhledem k faktu, že se jedná o celonárodní soutěž, vynikající výsledek. Ostatní týmy sice skončily před branami 2. kola, ale i tak zaslouží uznání – jednalo se o jejich vůbec první, premiérovou účast a počet dosažených bodů předčil očekávání… Slova uznání si zaslouží hlavní koordinátor, absolvent naší školy Vojta Habeš. 

Strašečtí se příští rok rozhodně zúčastní znovu, o tom není sporu! Pokud vás téma robotiky zajímá, tak budeme moc rádi, pokud rozšíříte jejich řady. V případě zájmu sledujte nabídku kroužků pod hlavičkou DDM, kde bude od podzimu možné navštěvovat rovnou dva kroužky. Jeden, určený pro starší děti, se bude věnovat robotice. Druhý programování v obecném slova smyslu. 

Mgr. Tomáš Jun

P. S. Když jsme u té techniky – žáci naší ZŠ se zúčastnili i výzvy „Přehraj desku“. Jejím tématem je konstrukce funkčního gramofonu. Zní to složitě a věřte, že tomu tak opravdu je. Tým Otočníků se s ní ovšem popasoval na výbornou a výzvu zdárně dokončil. Gratulujeme a níže přikládáme kopii jejich diplomu 😊

Větrožik vol.2 

Michal Krupka 

Jaromír Staš 

Richard Zajíček 

DVD 

David Zimmermann 

Vojtěch Schořálek 

Vojtěch Huml 

Robotíci 

Jan Petřík 

Kateřina Dvořáková 

Vojtěch Oplt 

Buřtíci 

Vojtěch Habeš 

Jan Ševčík 

Martin Andrášek 

Tu tu tuu tu tu tu tuu tu tu 

Marek Luftner 

Tobiáš Sáček 

Tomáš Jurgovski