Pár slov k distanční výuce

Vážení rodiče,

dovolte abychom se s vámi podělili o několik postřehů a zkušeností z probíhající distanční výuky. Tyto řádky jsou určeny převážně těm z vás, kteří v této nesmírně náročné době hledají optimální cestu ve spleti nástrah distanční výuky. Cestu hledáme i my, a proto cítíme, že nastavené formy spolupráce mezi školou a rodinou si zasluhují několik doplňujících či vysvětlujících slov.

MS Teams

V aplikaci MS Teams neplánujeme z důvodů maximální uživatelské přehlednosti zřizovat rodičovské účty. Požádejte proto svoje děti o jejich žákovské přihlašovací údaje do této aplikace a přihlaste se na jejich účet. Případně se obraťte na třídní učitelku či učitele, kteří vám přístupové údaje předají. Získáte tak velmi snadno přehled, jaké povinnosti vaše děti během distanční výuky mají, zda se jim zadané úkoly daří plnit, s jakými problémy se potýkají.  Škola vás jistě nechce úkolovat v tom smyslu, abyste za svoje děti plnili školní povinnosti, ale abyste je vedli k samostatnosti a zodpovědnosti za vlastní práci, což se jistě (alespoň v začátcích) bez jisté míry kontroly z vaší strany neobejde.

Pokud byste si nebyli jistí v orientaci v novém prostředí, děti vám jistě ochotně pomůžou nebo na webových stránkách školy najdete video-návody, které vás základními kroky provedou.

Komunikace s vyučujícími

Vzájemná komunikace je nyní ještě důležitější než jindy. V případě jakýchkoli dotazů, pochybností či připomínek jsme vám stále k dispozici na školních mailových adresách, ve Škole Online či na chatu nebo video-hovorech v Teamsech.

Pokud vaše dítě zanedbává plnění školních povinností v některých předmětech (neúčastní se on-line hodin a neodevzdává úkoly), bude vás jménem příslušných vyučujících kontaktovat třídní učitel nebo učitelka, protože oni mají komplexní přehled o situaci vašeho dítě ve vztahu k výuce.

Třídní schůzky

Vzhledem k momentální epidemické situaci předpokládáme, že schůzky proběhnou distanční formou, a to jako video-hovor v MS Teams. Rodiče využijí uživatelské přihlašovací údaje svých dětí. Setkání třídní učitelky a rodičů plánujeme uskutečnit v druhé polovině listopadu. O termínech a dalších organizačních náležitostech schůzek vás budeme včas informovat prostřednictvím webových stránek a zprávou ve Škole Online.

Hodnocení distanční výuky

Jak již jsme vás dříve informovali, kromě slovního hodnocení jsou po podzimních prázdninách vybrané práce žáků známkovány. Toto hodnocení je zapisováno do elektronické žákovské knížky ve Škole Online a slouží jako podklad pro pololetní hodnocení žáků. K tomuto kroku přistupujeme, protože v současné epidemické situaci opravdu nevíme, kdy se budeme moci do školy vrátit.

Omlouvání absence na distanční výuce

Dovolujeme si připomenou již dříve publikované zásady omlouvání žáků. Pokud se vaše děti nezúčastní distanční výuky, tzn. chybí na on-line hodině nebo nemohou posílat vypracované úkoly například ze zdravotních či technických důvodů, žádáme vás o jejich řádné omlouvání. Omluvenku zasílejte jako zprávu z rodičovského účtu Školy Online vaší třídní učitelce či učiteli.

Děkujeme vám za spolupráci a podporu, kterou svým dětem poskytujete.

Petr Chochola